40 jaar leiding
40 jaar leiding bij Scouting Someren 22-09-1984 – 28-09-2024
Het is zeldzaam, maar er zijn scouts die 40 jaar enthousiast en actief leiding zijn van een Scoutingvereniging, de 56-jarige Renata Maas. Bij Scoutinggroep Abbé Piërregroep in Someren. De blokhut gelegen in een heel mooie natuurrijke omgeving van de Donck. Zij werd leidster in 1984 bij de welpen jungle groep van Scouting Someren. Het begon met een stage bij deze vereniging die zij al kende, omdat haar broertje en zusje lid waren geweest.
Mijn ervaring beschreven: Ik hou van organiseren en daarbij spellen, quizzen- en tochten te verzinnen. Dat deed ik al heel graag in mijn kindertijd. Ben goed in het begeleiden van kinderen en vind het fijn om kinderen op een leuke manier bezig te laten zijn. En deze doelgroep heb ik altijd inspirerend gevonden. Ze zien groeien en leren zelfstandig te worden. Ook weet ik dat ik heel creatief ben op teken- schilder en knutselgebied. Thema aankleding en thema in programma’s verwerken is wel mijn passie. En omdat ik het fantastisch vond, besloot ik de stap te zetten om als vrijwilligster aan de gang te gaan. Met mijn stage had ik door het leidinggeven bij Scouting al zoveel praktijkervaring opgedaan. Dat ik met zekerheid in stond. Ik heb een scouting hart om voor andere kinderen van Someren tijd vrij te maken, zodat zij de rest van hun leven met een goed gevoel aan terug kunnen denken.
In 1984 waren er op dat moment 2 welpengroepen; Sionie-horde en de Jungle-horde. Groepdraaien was toen van 9.00-11 uur en van 11 tot 13 uur. De Lieropsedijk was toen een rechte weg, later Loovenbaan erbij met een bocht erin. Opkomsten vonden toen plaats in het oude gedeelte van de blokhut, in die tijd met een open haard in de benedenzaal. En een telefoontoestel met vier cijfers 5342. Het was echt een avontuurlijke plek, een terrein met een groot grasveld voor de blokhut. En achter was een groot bosperceel met grote dikke bomen en zandpaadjes met sloten eromheen en doorheen. Met in het midden een grasveldje met heel veel kikkers. Naast de blokhut bij de dubbele deuren was een grasveldje. En een zandplak met daar in het midden waar boomstammen lagen om kampvuur te stoken. Waarin eind jaren negentig een kampvuurcirkel gemetseld werd. In 2023 weer mooi gerenoveerd was. In 2006 waren heel veel dikke bomen omgezaagd en enkele jaren daarna zijn alle sloten tussendoor en aan de noordkant ook dicht gegooid.
Het ontstaan van Scouting Someren Nadat op 24 januari 1958 in Someren een verkennersgroep opgericht was rezen in 1962 de plannen om een welpenhorde te stichten. District commissaris en groepsleider namen contact. En drie toekomstige leidsters gingen in maart op inleidingscursus. Deze cursus bestond uit twee weekenden. Twee van de 28 werden ongeschikt gevonden.
Hierna brachten ze ook een bezoekje aan een oud-welpenleidster uit Someren om meer te weten te komen over de welpen. Eind juli bezochten de leidsters de ouders van de toekomstige welpen, om hun over een en ander in te lichten en hierna werden de uniformen gekocht. De onkosten 45 gulden werden toen gedeeltelijk 30 gulden vergoed uit de verkennerskas. Medio augustus gingen de leidsters met de welpen uit Asten op zomerkamp om ervaring op te doen. En in de eerste week van september werd er een programma samengesteld voor de eerste horde bijeenkomst op zaterdag 8 september 1962.
Nieuwe groep opgericht Nadat Scouting al verschillende speltakken kenden; welpen kabouters verkenners gidsen rowans en sherpa’s ontstond in 1985 binnen Scouting Nederland een bevergroep. Voor kinderen van 5 t/m 7 jaar. Ons idee was dat ook in Someren aan te beginnen. De welpengroepen ging naar één grote groep en wij besloten om deze nieuwe groep ook op te starten in Someren.
Vrijdag 1 november 1985 onze eerste vergadering voor de opzet om een bevergroep op te richten. Woensdagmiddag 13 november van half 4 tot half 6 was een afscheid van de welpen Jungle groep. Voor Willemien was tevens het einde als leidster. Zij ging door in het bestuur van Scouting Someren en later naar het JAS (Jeugdorganisatie Asten Someren).
Josephine Esther Jacqueline en ik gingen door met een nieuwe bevergroep. Voor kinderen van 4 t/m 7 jaar (groep 1-2-3) die gingen spelen in ‘de Wereld van Lange Doener’. De verhaallijn van Scouting Nederland.
Zaterdag 16 november 1985 was het zover. Er kwamen op deze middag wel 20 kinderen kijken, na een advertentie in ’t Somerens Contact’. Wij draaiden groep van 14-16 uur. In mei gingen wij voor het eerst naar de Scout shop in Eindhoven, want een nieuwe groep hoort ook in de juiste kleur geïnstalleerd te worden. Op zaterdag 24 mei 1986 was het eindelijk zover. Wij werden officieel geïnstalleerd door destijds de Verkennersleiding; Frans en Anthony (als Lange Doeners). Het was een mooie zonnige feestdag die buiten werd gevierd.
In 1987 hield Josephine op en nam ik de kas over. Dit heb ik in handen gehad tot mijn eerste zwangerschap. Uitnodigingen werden gemaakt en gekopieerd bij de supermarkt. En gaven wij mee naar huis en bij afwezigheid bracht men die rond. Ook werd er een dia-avond georganiseerd van installatieweekenden, carnaval en bever doe dag. En foto’s die gemaakt waren hingen voor de raam om te bestellen. In de begin jaren hielden wij ooit een installatie dagen vanaf 11 uur met pannenkoeken eten speurtocht met ouders en tot slot 18 kinderen installeren om dan 17-17.30 uur af te sluiten. Ook speelden wij met de ouders een levend ganzenbord of dobbelen met een joker.
In 1989 heb ik ook twee maanden met de Gidsengroep mee groep gedraaid, omdat er een tekort aan leiding was. Het voorjaar van 1996 kreeg ik mijn eerste zoon, eventjes ertussen uit geweest. Hierna weer begonnen met groepdraaien. De draad weer opgepakt met een paar nieuwe gezichtjes erbij.
Toen onze eigen kinderen klein waren, bleef ik betrokken bij Scouting. Mijn positieve ervaringen hoop ik over te dragen. Al hebben wij ze altijd vrijgelaten in de keuze van hun hobby’s. Dat Scouting bij onze eigen kinderen ook op hun pad zou komen was redelijk onontkoombaar. Natuurlijk vind ik het leuk dat ze Scouts zijn geworden en het net als ik ontzettend naar hun zin hebben.
Na het overvliegen van september 1990 nam het leden aantal flink toe. Van 25 naar 47 leden in mei 1991. Wij gingen op zoek naar vrijwilligers om de groep te splitsen. Vanaf 14 september 1991 gingen wij verder met twee bevergroepen. Speltakken als rowans en sherpa’s werden samengevoegd in september 1997 onder een nieuwe naam; Explorers en ook de verkenners en gidsen heten voortaan; Scouts. Op 30 oktober 1999 gingen de groepen weer naar één bevergroep van 20 bevers. Later in november 2001 werd de speltak Stam opgericht (na 2 jaar was er een eigen logo) en in september 2002 een Jongeren Stam. In september 2021 ging de speltak kabouters verder onder de naam Welpen (meisjes) zoals het ook Landelijk vanaf 2010 benoemd wordt.
Basis- bivakcurcus Via Scouting Nederland werd er ook voor bevers een basiscursus bedacht. Introductie was in Someren-Eind `88. En in januari`89 gingen wij beverleiding; Sjannie Helga en ik drie dagen met overnachting naar Westelbeers een basiscursus voor erkend leiding te worden. Later in maart van dat jaar volgde er de vervolgcursus om op kamp te mogen gaan. Wij gingen in oktober 1996 stoffen halen, om Hotsjietonia pakken te laten maken door mijn moeder. Wat toen het thema was: in ‘Huize Hotsjietonia’ met 5 bijzondere figuren en 5 dieren. Werd vanaf 2010 in een dorp met 10 figuren (in koppels) met een eigen karakter en favoriete spellen om te spelen. Een nieuw thema verhaal met nieuwe spelfiguren in een dorp met leuke en uitdagende activiteiten. Met een duidelijke structuur van de start van een kind tot aan het overvliegen naar de welpen. Met een nieuw opening- en sluitingslied om weer in te gaan studeren. In 2010 bij 100 jaar Scouting Nederland werden alle uniformen landelijk vernieuwd in andere modellen en in fijner kwaliteit stof. Als naam heette het voortaan scoutfit.
Opleiden van nieuwe leiding Scouting Nederland heeft trainingen opgezet om iedereen die met scouting werkt, optimaal te begeleiden, zodat deze persoon een groep kinderen op een verantwoordelijke manier weet te (bege)leiden. Men krijgt hiervoor de verklaring van bevoegdheid. Daarna kan er deelgenomen worden aan een logeer- bivak of kamptraining. Scouting Nederland schrijft namelijk voor, dat van iedere speltak moet tenminste één persoon in bezit zijn van een kamp erkenning. Tegenwoordig hoeft men een kwalificatie te halen. Want als vrijwilliger bij Scouting vorm je een onmisbare schakel bij kinderen. Daarom is het belangrijk om te blijven ontwikkelen. Bij Scouting Academy kan men trainingen volgen. Daarbij praktijkervaring opdoen in je eigen groep en de modules doornemen. Ruud is op dit moment bezig om trainer te mogen zijn.
De vrijwilliger Bijna 66 jaar zijn de vrijwilligers van Scouting Someren alweer actief. Dat lijkt voor ons allemaal heel erg vanzelfsprekend, maar deze vrijwilligers zijn nodig om de vereniging te laten draaien. In Someren zijn er 37 kaderleden; leiding en bestuur. Gezamenlijk al 507 jaren actief. Gemiddeld zo’n 13 vrijwilligersjaren bij Scouting Someren. Mensen die altijd hebben klaar gestaan om zo’n 100 verschillende jeugdleden een leuke en leerzame scouting ervaring te bezorgen. Natuurlijk zijn er vele soorten vrijwilligers. Die allemaal hun eigen portie tijd beschikbaar kunnen en willen maken voor de vereniging. Zo zijn er ook nog een hoop andere taken zoals; onderhouden van de blokhut, het verhuren van de blokhut, zien dat er hoognodig het een en het ander aan het onderhoud van de blokhut gedaan moet worden, opstellen van een ARBO beleid organiseren en deelnemen aan EHBO trainingen, geven en volgen van cursussen, bestuurlijke activiteiten, beheer van alle financiële zaken zoals het bijhouden en controleren van kasboeken, polo’s en truien laten maken, voorbereiden van weekenden en kampen, het maken van programma’s, voor de wekelijkse bijeenkomsten, het maken van berichten richting de ouders en leden, het voorbereiden en uitvoeren acties, het organiseren van promotie activiteiten om nieuwe leden te werven, het bijhouden van de ledenadministratie, het maken van een groepsblad en nog veel meer. Men krijgt er plezier en waardering voor terug. Met een jaarlijkse feestavond. En zo blijft er naast deze taken altijd vraag naar poetsmoeders, klusvaders en leidinggevende.
Weekenden Waren er drie per seizoen; één najaar- één voorjaarsweekend en een gezamenlijk weekend met alle speltakken om het seizoen mee af te sluiten. Hierbij vliegen de oudste kinderen over naar de volgende speltak. Eén keer is er ooit een beverweekend geannuleerd januari`87 vanwege strenge vorst.
In 40 jaar tijd heb ik inmiddels 140 weekenden meegedraaid, waarvan 114 met de bevers. En 68 bever installaties meegemaakt. Totaal 510 bevers geïnstalleerd. De laatste jaren gingen wij bij eigen beverweekenden vooraf al versieren, schoonmaken en voorbereiden zodat wij zaterdag op tijd begonnen aan een tof beverweekend. Het werd altijd gezellig voor de bevers ingericht en heel vaak in thema; zoals feest, Hotsjietonia, kerst, het heelal, western, kabouter, olympische spelen, boerderij, camping, Holland, leger en sprookjes.
In de beginjaren was er gezamenlijk kookmateriaal voor alle groepen om gebruik van te maken. Hiervoor was er een materiaal beheerder.
Speciaal weekenden
- Survival leidingweekend in de Belgische Ardennen maart 1988
- Moeder beverweekend weekendje met thema: Beauty-farm in juni 1988 1991
- Scout-In in Dronten voor leiding in september 1990
- 10 jaar Bevers in Someren naar IJzeren Man te Weert in 1995
- Ouder- beverweekend medio 1997
- 20 jaar Bevers in Someren met introductie Vlerk Speurwerk in Asten juni 2005
- 25 jaar Bevers in Someren naar Kinder-pretland in Weert november 2010
- Voor de vijftigste keer met bevers op weekend november 2012
- Leiding- bestuur Survival lang weekend in Chanxhe (Ardennen) mei 2008 met 22 personen
- Ouderweekenden bij eigen blokhut met thema: 26 uur 100% Scouting part one in 2015 met 21 ouders 14 leiding met 5 aanhang.
- 30 jaar Bevers in Someren feestweekend in november 2015
- Ouderweekend bij eigen blokhut met thema 26 uur 100% Scouting part two in 2017 met 13 ouders en 10 leiding met 2 aanhang.
- Ouderweekend bij eigen blokhut met thema: 26 uur 100% Scouting part three in 2019 met 12 ouders.
- 35 jaar Bevers in Someren een kwartaal feestprogramma’s november 2020
- Leiding- bestuur langweekend Maasbree in november 2022 met 15 personen.
- Sprookjes Heks verjaardagsfeestje november 2024
Gezamenlijk Weekend Was ieder jaar in die tijd in de Postelstraat. Toen nog op een grasveld tegenover de oudste appartementen. Later door de straat met allerlei posten in de vorm van spelletjes en een informatie kraampje 1987. Weer later op het Wilhelminaplein. Wij maakten kleine flyers om uit te delen aan de basisscholen. Voor ieder seizoen tekende ik ieder jaar een kleurplaat van Scouting voor een kleurwedstrijd met een leuke prijs.
Van 1991 t/m 1995 lagen de kosten voor een gezamenlijk weekend gemiddeld op ongeveer 2690,00. Toen voor een advertentie, prijzen bij spelmiddag en bij kleurwedstrijd, aanschaf pannen en gasbranders, huur parasols, bouwwerk vlaggenmast, verhuur van o.a de Donckelaar, spellen, kramen, geluidsinstallatie, verlichting en karaoke set en tot slot de boodschappen. De weekenden begon voor de bovenbouw op vrijdagavond meestal met een hike en activiteit voor de bovenbouw. Zoals het nog steeds zo aan toe gaat. De zaterdagen begonnen in de begin jaren om 9.00 uur met voormiddag bijvoorbeeld een vossenjacht en namiddag spelletjes bij de blokhut. Er werd in die tijd ook een vlaggenmast in elkaar gepionierd. Op zondagmorgen was er een spel en ’s middags een doe-middag op het grasveld of op het Wilhelminaplein en dan met fietstocht voor de oudere leden. ’s Middags 16.00 tot 17.00 uur was het overvliegen, een parcours met kabelbaan, schuimkanon, zeephelling of zwembad dat ieder jaar werd uitgezet door de Pivo’s tot heden. Het hoogste aantal beverleden was 15 bij het overvliegen. Om half 6 werd het weekend toen afgesloten met een gezamenlijk etentje. In 1995 werden er zelfs workshops opgezet met terras en dweilorkest waarbij consumpties kon nuttige voor drinken, broodje, zakje chips en een ballon. Sherpa’s gingen pannenkoeken bakken in het hout-hok achter de blokhut. Later werd een frietkot geregeld. En tot op heden blijven we frietjes eten tijdens het gezamenlijk weekend. Ooit waren er ook thema’s aan verbonden zoals ‘Wereld Dierendag’ met een spectaculaire show van een hondenclub en een roofvogelshow en dierenambulance. Of een ‘Stuntweekend’ met kratten stapelen, wandklimmen en een kabelbaan.
In de jaren negentig hielden wij paar keer een Vossenjacht in ons dorp. En waren er spellen op het grasveld met luchtkussen, schminken, strijdwagen race, dozen stapelen, armworstelen, spijkerslaan, de bekende spiraal, brood bakken boven kampvuur, popcorn maken, race fietsen race en nog veel meer. Wij hebben zelfs ooit een body-painster aan het werk gehad.
Eind jaren negentig was de belangstelling aan spelletjes voor de basisschoolkinderen afgenomen. En vond men dat er verandering in moest komen. Vanaf toen alleen op zondag voormiddag één groot spel. Hierna het overvliegen en om 13.00 uur afsluiting. En gingen wij niet meer tot zondagmiddag door. Ieder jaar maakten wij tijdens het gezamenlijk weekend ook gebruik van de Donckelaar blokhut, zodat de onderbouw binnen konden overnachten. In 1999 konden wij daar niet terecht en zijn alle speltakken buiten in tenten gaan slapen. Sinds 2014 is dat niet meer nodig sinds de aanbouw van het nieuwe gedeelte aan de bestaande blokhut. Een hele vooruitgang!
De spellen vanaf toen die wij nu organiseren zijn voor de zaterdag grote activiteiten in het bos, park, ’t Keelven, dorp of wijk. Met o.a: Levend Cluedo, Monopoly, Vossenjacht, Expedition Robinson en Mister X-spel in Lieropse bossen. Avondprogramma waren o.a: Karaoke, Quiz, Wedden Dat, verschillende Mystery gasten laten komen zoals de burgemeester. Ook ooit in het natuurtheater: Wedden Dat; georganiseerd met paal zitten, vrachtwagen trekken en nog veel meer. In 2003 was er ooit een dropping, alle bevers met een grote bus gedropt bij het Bontven. De welpen bij Moorsel en de bovenbouw richting Sterksel. En ooit een zeepkistenrace gehouden en ’n Bonte avond, gekleurde Sokkenspel, Muziekbingo, een Casinoavond etc.
Voor de bovenbouw waren er nog avondspelen georganiseerd zoals Postenspel in een tocht, Spooktocht bij ’t Keelven of een levend Cluedo of Stratego. Ook kwamen voorbij: Paintball, Wie is de mol, Dropping, GPS-sporen tocht, Fototocht, Vieze handenspel etc. etc. Zaterdagavond altijd nog frikadellen eten bij het kampvuur, wat nu nog steeds gedaan wordt.
In 2020 in de Coronapandemie was er voor het eerst geen overnachting, maar een gehele dag buiten met gelukkig heel mooi zonnig weer. Het was een gezamenlijke dag van gemaakt met heel veel spellen rondom de blokhut. Met een drone werd het opgenomen.
Zomerkampen Naast de weekenden gingen wij ook jaarlijks op Zomerkamp met de welpen-groepen. Mijn eerste kamp met 32 welpen en 10 leiding. Op de fiets naar kampeerboerderij ‘de Muggenhof’ in Deurne (kampgeld toen 75 gulden € 34,03) Het thema was ‘Sprookjes’ Daarvoor waren wij nog mooi geschminkt door Minet bij Tiny van Doorn (‘Ons café’) op het terras. Er werd tijd besteed in de voorbereidingen aan het kamp, maar ook met tekeningen van sprookjesfiguren en kampmenu’s op grote gekleurde vellen. Een kamp met o.a postenspelen, hutten bouwen, slagbal en dropping, Ali Babaspel, havenspel, kamplied, slagbal, zwemmen, slagbal, kampvuur, foto etalage zoektocht, waterspelletjes, hike en bosspelen. En natuurlijk naar een speeltuin met een mooi zwembad was er natuurlijk ook bij. Na het kamp gingen wij met het kampteam bij een leidster thuis gezellig afsluiten en evalueren.
In 1992 ging de bevergroep voor het eerst op zomerkamp. Samen met de welpengroepen om de kosten toen wat te onderdrukken. 10 leden gaven zich toen op van de 29 bevers in die tijd. Het kamp was op een kampeerboerderij in Westelbeers met thema ‘Stripverhalen’. Hierna volgde er kampthema’s als: Indianen, Smokkelaars, Piraten, Zwervers, Heksen, Oertijd, Cowboys, Ridders, Asterix & Obelisk, Leger, Detective, Koning Arthur, Mexico, Jungle, Magische schat, Reis door Europa, Heksen en Tovenaars en het Wilde Westen.
Wij werken vaak met een thema en zodra ik weet welke dat is, ga ik er heel veel over opzoeken. En zo geef ik er een eigen draai aan. Samen met de onderbouw maken wij dan een besluit, een rode draad met een mooi spannend verhaal aan vast.
Eén keer zijn wij met alle speltakken van Scouting Someren gezamenlijk op zomerkamp geweest in Mook 1994 met als thema Smokkelaars.
Blokhutten uitzoeken was toen een uitgaven die gedrukt was voor ons district. We gingen ook op kamp naar Valkenswaard, Venlo, Heeswijk-Dinther, Well, Roermond, Vessem, Mook, St. Anthonis, Aalst-Waalre, Oirschot, Aarle-Rixtel, Luyksgestel, Boekel, Weert, Sevenum, Bakel, Udenhout, Veldhoven, Maarheeze, Bergeijk, Oud Best en Maasbree. Dat was voor de 33e keer op zomerkamp.
De bevergroep gingen enkele jaren apart op kamp, omdat het vrij moeilijk was om een blokhut te vinden in de buurt. Dat was in de jaren 2003 t/m 2005. Thema’s waren; Tovenaars in Geldrop, Zeerovers in Aarle-Rixtel, Detective in Eindhoven (Tongelre).
Kampen is toch wel het leukste. Geweldig om een prachtig thema te bedenken en als leiding all-in te gaan. Het blijft bijzonder om kinderen tijdens kamp steeds zelfstandiger te zien worden. Ook vind ik het fijn dat ouders hun kinderen aan ons toevertrouwen. Het is zo tof om kinderen na een halve week misschien een beetje verwilderd maar heel gelukkig en met veel nieuwe ervaringen weer naar huis te kunnen sturen. Dat geeft me ieder jaar weer zo’n voldaan gevoel. In 2016 ging de bevergroep voor de 25e keer mee op zomerkamp. In 2020 hielden wij een eigen beverkamp op eigen terrein vanwege het corona virus mochten men niet samen op kamp in verschillende leeftijdsgroepen. Gemiddeld in 33 jaren van alle zomerkampen gingen er 16 beverleden mee op kamp en 6 beverleden niet mee op zomerkamp. Dus dat is best aardig.
Het is mij altijd bijgebleven dat we met de bevers en welpen op zomerkamp gingen in Aarle-Rixtel, daar heb ik het hardst gelachen met de tocht. En in Venlo 1999 was het spannendste zomerkamp.
Acties die gehouden werden om de contributie zo laag mogelijk te houden:
- Fietsenstalling in september 1986
- Kerststukjes maken twee avonden, later met de welpen langs de deuren om het allemaal te verkopen in `84 `85 `86.
- Brabantse Dag in Heeze, ieder jaar op zondagmorgen van 9-17 uur om te helpen bij kaart verkoop en tribune 1987 t/m 1999. Opbrengst was toen 40 gulden per persoon. Later hebben de Pivo’s dit doorgezet tot 2009
- Heitje voor een karweitje met ooit een bedrag van 64,25 opgehaald in 1996
- CD’s met kinderliedjes en spelletjes verkopen 1999
- Koninginnedag kraam met bevers tweedehands speelgoed verkoop 2004
- Lege flessen ophalen met de Explorers 2003
- Potgrond mee verkopen 2013 tot 2020
Bijzondere activiteiten en andere ….
- Naar de ‘Speuldries’ in Deurne aug `85
- Spelletjes dag door Dirkx frituur. Hier kwamen veel basisschoolkinderen op af juni 1989
- Naar het Openluchttheater in `85 `86 `87 `88 en nog een keer in 2014 samen met de welpengroepen. Later gingen wij er niet meer naar toe, want de voorstellingen waren zo boeiend dat onze bevers van toen echt in het verhaal zaten en zo van zich lieten horen. Maar het was wel heel erg leuk!
- Ieder jaar kwam Sint-Nicolaas aan met twee doldwaze Pieten. Deze viering was altijd samen met de onderbouw. Eén keer in 1997 kwam Sinterklaas eerst een half uur voor de welpen- en kabouters en daarna half uur voor de bevers. In `02-`03-`04 kwam Sint-Nicolaas en twee Pieten alleen voor de bevergroep In `17-`18-`19 gingen wij met de bevers naar het kasteel. Na de corona werd het weer samen met de welpen gevierd tot heden
- 1988 kon men een Suske en Wiske boek ‘De wervelende waterzak’ bestellen voor 5,50 (gulden) een speciale uitgaven voor Scouting
- Trainingsavond voor leiding; thema maskers grimeren; januari 1990 Scouting blokhut de Polderhonk in Asten
- 1994 werd de eerste Europese Jamboree gehouden in Dronten. In Someren werden ook Scouts uit andere landen uitgenodigd om later in 1995 de eerste Wereld Jamboree goed te organiseren. De volgende Europese Jamboree werd in 2007 gehouden. Waarbij Somerense Explorers aanwezig waren in Engeland. Toen met 10.000 deelnemers uit 70 landen. Scouting bestond toen over de wereld 100 jaar.
- Er werd gewezen op teken wat die kunnen veroorzaken september 1995
- Introductie avonden voor nieuwe leiding 1997
- Cursus touwknoop en schmink maart 1997
- Speltakoverleg voor de district activiteiten
- Groepsraden werden in de Herberg gehouden later in eigen blokhut
- EHBOavonden in Franciscusschool, later in de Herberg mei/ juni 1998 hierna in eigen blokhut in de maand februari. Hierna werden deze avonden binnen ons leidingteam georganiseerd tot op heden
- 1999 werd een groot onderhoudsbeurt aangepakt. De keuken werd gerenoveerd. Tegelvloer en het keukenblok werd veranderd. Hierdoor is er een klusgroep opgericht tot heden
- Er kwam in het najaar een nieuwe wetgeving om legionella
- Groepsblad sprokkeltje kwam weer uit juni 1999 sinds 1990. In 2003 als nieuwsbrief en vanaf 2009 weer in een boekje maar dan in A5 gebundeld In 1990 werden toen mail berichten verstuurd en werd alles op diskettes doorgestuurd zodat ‘sprokkeltje’ in elkaar gezet kon worden
- Uitmarkt in 1999 rondom de bibliotheek en de Ruchte. Scouting Someren mocht zich een maand presenteren aan de Somerense bevolking net als andere koren, clubs… Dit vanwege 25 jaar bibliotheek. En een keer uitmarkt in 2008
- Januari 2000 het keukenblok werd vervangen door een robuust keukenblok en er werden vloertegels gelegd. De wanden werden betegeld
- Ook werd de totale vloer in de blokhut vernieuwd.
- En de hele buitenkant van de blokhut werd geschilderd voorjaar 2000
- Koninginnedagen op het Wilhelminaplein met scoutingactiviteiten. Vele jaren later sinds 2004 meegedaan aan Koningsdag 2019 met ledenwerving en natuurlijk met scoutingactiviteiten
- Beachparty op zaterdagmiddag gebruik van gemaakt dit werd verschillende jaren door de Explorers en Pivo’s georganiseerd voor de regio 1994 2006 2007 en. .
- 2008 Sprookjesfeest `08 met de bevers gevierd tijdens groep
- Jota Joti van 2006 t/m 2010 met de bevers meegedaan tijdens groep
- Nieuwjaarsborrel in de vorm van gourmet, wok, grill of barbecue `10 `11 `12 `13. Hierna werd het een Winterfest barbecue 2014 tot heden
- 2011 Enjoy Award gewonnen; Maik liep in 2010 2011 bij de bevergroep stage van 2 à 3 maanden inclusief een weekend, minimaal 44 uur (tegenwoordig 30 uur) bij Scouting vereniging om kennis te maken met een stukje van de maatschappij en vrijwilligerswerk. Wij waren van de beste 17 genomineerd voor een Enjoy Award. En wonnen hierbij de tweede prijs met een mooi cheque van 100 euro. Deze hebben wij nuttig besteed in onze bevergroep. Vanaf toen en heden hebben wij regelmatig een stagiaire van het Varendonk College. Stagiaires bij de bevergroep waren: Maik`10 Rens`12 Iris`14 Fleur`16 Marije`17 Lieke`18 Mare en Meike`20 Elise en Aiko`23
- 2012 ging Scouting Someren van Stichting naar vereniging
- 2013 activiteiten dag met IVN bij de blokhut
- En hebben wij de klimtoestellen van de Paulusschool overgenomen
- Vanuit de gemeente was er Sport en cultuurimpuls ‘Leef Sportief en Creatief` (voorheen Sjors Sportief). In 2013 begonnen met acht kinderen die mee groep draaiden met onze bevers voor 3 middagen, waarvan toen 2 kinderen lid werden. In dat jaar maakten wij flyers voor ledenwerving aan winkels en enkele scholen. Het jaar erop hadden wij 32 kijkers waarvan 7 lid werden. En ieder jaar brengt het weer veel kijkers. Elke keer een mooi doel bereikt om kinderen van basisscholen plezier te laten maken in het spel wat Scouting biedt tot op heden. Zo zijn er in 12 jaren 244 kijkers komen mee spelen waarvan 53 kindjes lid zijn geworden
- 2014 eindelijk mocht men een aanbouw realiseren voor aan ‘d Auw blokhut. Onze Bever-kasten werden opnieuw ingericht en gelabeld beneden buitenmateriaal en boven binnen materiaal
- Het hoogste punt van de aanbouw werd gehaald begin november 2014
- Carnavalsvieringen met de welpengroepen opgezet met leuke activiteiten 2015 tot heden
- Maart 2015 bestrating werd door vele vrijwilligers erin gelegd
- April 2015 opening nieuwe aanbouw van de blokhut met een ballonnenwedstrijd
- Mei 2015 werd de opening van het jongerenlokaal gevierd
- Gemeentelijke activiteit ‘Cultuur ontmoet Natuur in de Donck’ de gehele dag 2019
- Kerst activiteit samen met de welpen in 2023
- Januari 2020 werd na 13 jaar de benedenzaal staflokaal en berging weer voorzien van een nieuwe vloer
- Zomerbarbecue vond wisselend plaats in juli/ augustus`16 `18 `20 `21 `22 en`24.
Eigen activiteiten voor de bevers:
- Carnavalsmiddag twee uur plezier met de bevergroep in Someren met extra hulp van Willemien 1987.
- Paasactiviteit ieder jaar met Paashaas en paastocht tot heden
- Om het jaar gingen we met de bevers naar de microhal om daar een keer groep te draaien 1988 1989, later in de jaren 2000 gingen wij erheen als de blokhut verhuurd was
- Naar de bruiloft receptie van een medeleiding april 1989 en in juli 1996
- Speeltuin-dag Prinses Irene juni 1990 1997 2001 en 2016
- Om het seizoen af te sluiten naar Speel- dierentuin te Best in 1998 Brandweer bezoek met de bevers 1999 Carnaval bevers in Asten 2002
- Mini Kennedy mars 2002 t/m 2010
- Naar Dierenrijk in Nuenen mei 2013 mijn 100ste scoutingweekend
- Leiding Feest Dag thema’s; Regenboog, Feest, Olympische Spelen, op de Camping; juli 2003-2016-2018-2021
- In het voorjaar van 2015 heette wij het 500ste lid welkom en in het voorjaar 2024 het 600ste bever lid. Gevierd met lekkers voor alle bevers met een feestprogramma
- Kerstweekend in 2015, bever kerstbrunch 2021 en kerstgourmet 2022
- Professor Plofmiddag ieder jaar met een brandoefening en proefjes doen 2016 t/m 2020 en 2022
- Jaarlijks vriendjes- en vriendinnetjes dag programma
- Bezoek aan het Sinterklaashuis `17 `18 `19 en toen kwam corona
- Koningsdag ledenwerving op het Wilhelminaplein 2019
- In augustus 2019 een kijkdag georganiseerd voor bevers. Zoals het ernaar uitzag hielden wij 3 leden over in september. Op deze dag kwamen er 6 kijken, waarvan er 3 lid werden. Hierdoor bleef de bevergroep toch nog bestaan. Alles geef je ervoor, opgeven was geen optie!
- September 2022 hielden wij ook maar weinig bevers over na het overvliegen. Maar al snel na een vier zaterdag van 4 naar 10 leden. En wat ook belangrijk is dat je nooit moet opgeven.
- Om het seizoen af te sluiten naar Speeltuinen in 2021-2022-2024
- Beverweekend traktatie aan alle bevers omdat ik 40 jaar al naar de blokhut kom. Daarvoor heb ik begin oktober wafels gebakken voor de bevers en welpenleiding oktober 2024.
Jubileum uitjes in die jaren met alle leden van Scouting Someren:
- Jubileum 75 jaar Welpen: naar de Beekse Bergen in juni 1985. Op deze feestdag waren zelfs 4.850 welpen en clown Joep en tovenaarsleerling; Kronkeltje. Er waren allerlei letterposten om erachter te komen waar Jubilee was. De hele middag was iedereen vrij voor de attracties
- Jubileum 75 jaar Scouting Nederland in 1991
- Jubileum 40 jaar Scouting: spellen dag in juli 1998 van 9.00-19.00 uur in ‘vakantiepark `t Wolfsven’ Mierlo met kano varen handboogschieten steppen skelteren metaaldetector speuropdrachten klimwand abseilen en een kabelbaan over het water. Een week later een reünie voor oud-leiding en mét iedereen een feestavond. Wij hielden toen ook een tentoonstelling over 40 jaar Scouting van 3 weken in de bibliotheek oktober 1998
- Jubileum 50 jaar Scouting Someren: onthulling van nieuwe groepsdassen in januari 2008 en een activiteiten dag met optreden voor alle leden in juni. En in september een dagje erop uit naar In- en outdoor speelpark ‘DippieDoe in Best met als afsluiting in november een grote receptie en reünie
- Jubileum 100 jaar Scouting Nederland: Vossenjacht gehele dag in Helmond april 2010 en een Landelijk grootste feestdag met introductie van het nieuwe spel: Scouts2day met ruim 40.000 scouts in Utrecht mei 2010
- Jubileum 55 jaar Scouting Someren: Irrland in Duitsland september 2012
- Jubileum 60 jaar Scouting Someren: Toverland in Sevenum mei 2018
- Jubileum 65 jaar Scouting Someren: Kalkar in Duitsland september 2023
Feestavonden Scouting Someren: Altijd sportief op de fiets en in verschillende thema’s uitgepakt. Sinds de euro jaren werden de feestavonden wat eenvoudiger.
De volgende thema’s kwamen naar voren: Werk in uitvoering`85, Sportief`86, Hollywood`87, het Wilde Westen`88, Brabantse avond`89, Baby en Peuter`90, Zwervers`91, Travenstiebal`92, Bouwvakkersavond`93, Ruigtuig`94, Spijkerbroek en pukkel`95, de Vakantieman`96, Slaapmuts en pantoffels`97, Sportavond`99, Strijdfeest`00, Klus-feestdag`02, De eerste klus- en feestavond vond plaats in juni`07, 2009 feestavond ‘Crazy 88’, 2012 met thema spelshow de jongens tegen de meisjes, 2013 was het van wie vindt de sleutel van de koelkast, zodat het feest kan beginnen, 2015 feest thema met opening nieuwe aanbouw en later opening Jongerenlokaal, 2016 oud & nieuw kom in stijl, 2017 26 uur 100% scouting, 2018 jubileum feestavond ‘Crazy 60’ (in commissie met 11 uurtjes versieren en voorbereiden), 2021 een feestje om de corona tijd af te sluiten, 2022 weer vanouds een feestavond met klussers en schoonmakers, 2023 jubileumavond 65 jaar Scouting Someren.
Regionale activiteiten: Ook buiten het groepdraaien ging ik graag voor Scouting aan de slag
- Jaarlijkse filmdag in de Plagge in Someren-Eind. Later ook met de bevergroepen naar de filmdag 1985 t/m 1994
- Mei 1986 de Nationale welpendag van Scouting Nederland
- Nieuwjaarsborrel/ receptie voor leiding en bestuur in Deurne 1987 in Asten vanuit ‘de Peel’ 1988 t/m 1994. Hierna hielden wij de borrel in Someren bij de eigen blokhut tot heden
- Carnavalsmiddag in de jaren 1987 t/m 1998 in verschillende blokhutten gevierd uit de regio. Later weer in eigen blokhut met eigen onderbouw leden
- De eerste Bever Doe Dag in 1987 in Deurne. Ieder jaar in een uitgebreid landelijk georganiseerd thema. In juni 2010 werd het groots opgezet in dierenpark Amersfoort om het nieuwe thema te introduceren. De laatste werd gehouden in Asten voor de 30e keer juni 2016
- Bijeenkomst over het spelaanbod bij de bevers april 1991
- Een reünie in juni 1991 werd gehouden in Asten.
- Lampionnenoptocht in Someren januari`06 en in Deurne februari`07
Na het jaar 2000 een andere regiovorming Vroeger was het zo dat de besluiten die genomen werden door Scouting Nederland via de gewesten en districten uiteindelijk bij de groepen terecht kwamen. In 2000 vonden ze dat er te veel schakels waren. En gingen de besluiten die toen genomen werden via de regio aan de groepen. De regio zijn samengesteld uit districten. Wij als district ‘de Peel’ hadden eerst contact gelegd met district Geldrop en district Kempenland om samen regio Zuid Oost Brabant op te zetten. Jammer genoeg ging dat allemaal niet door, samen waren ze al groot genoeg. Hierdoor had district de Peel de keuze om zich aan te sluiten bij regio Helmond of regio Weert. Tijdens een algemene stemming in de district raad heeft ‘de Peel’ zich bij Helmond aangesloten. Sommige waren er niet zo blij mee omdat er een goede samenwerking was op het gebied van trainingen en organisatie. Maar bij Helmond waren nog enkele vacatures, zodat ‘de Peel’ er goed in pasten. Onder de regio Helmond vallen: Aarle-Rixtel, Helmond, Beek en Donk, Stiphout, Brouwhuis, Lieshout, Mierlo, Mierlo-Hout. Paulus. Rijpelberg, Someren, Someren-Eind, Lierop, Asten, Vlierden, St. Jozef, Helenaveen en Deurne. Hierna zijn de regio activiteiten langzaam afgenomen. En leef het animo laag.
Leiding en bestuur Natuurlijk zijn al deze dingen alleen maar mogelijk met een heleboel vrijwilligers. De leiding van de diverse speltakken zorgen wekelijks voor een programma en maken de programma’s voor de weekenden en de kampen. Iedere 8 weken is de bestuursvergadering (voorheen was dat 6 weken). Het bestuur regelt de meer algemene zaken en bereidt de groepsraad voor. De groepsraad is een bijeenkomst van alle leiding met bestuur. En daar worden de beslissingen genomen en gezamenlijke afspraken gemaakt voor Scouting.
Wat zo tof is aan Scouting, is dat iedereen in de verscheidenheid aan activiteiten zijn eigen kwaliteiten kan ontdekken en inzetten. Je leert dat je door samen te werken verder komt en iedereen zijn eigen steentje bijdraagt. Juist door verschillend te zijn, draag je iets bij aan de groep. Laten we nog meer ruimte maken voor verschillen zodat we nog toffere dingen kunnen doen met z’n allen!
Teken- en schilderwerk: Heb in deze 40 jaar veel teken- en schilderwerk achtergelaten en met liefde en plezier gedaan:
- Houten borden met bagage en overstekende Scouting kinderen voor de jaarlijkse gezamenlijk weekenden in 1987
- 1987-1988 Stoffen Scoutingvlag met ‘van Zummere en nie bang’ met alle speltak logo’s
- December 1988 het huis Hotsjietonia op een groot laken. Later met verf `89 en gebruikten wij die als aankleding voor vele activiteiten.
- Ontwerp Scouting badge van District ‘de Peel’ ook een opdracht
- Maart 1989 grote triplex platen alle hoofdfiguren van Hotsjietonia afzonderlijk voor de organisatie van de cursussen. Vanuit Scouting Mierlo kreeg ik ook deze extra opdracht vanuit de bevergroep 40 uur
- Beverkasten beneden voorzien van thema afbeelding
- Maart 1991 de wand op de slaapzolder
- Februari 1992 houten platen voor tegen de wanden voor de benedenzaal
- Kampherinneringen samen maken, van enkele mooie herinneringen
- Herinneringen maken voor de jubileums van de bevergroep
- Herinneringen maken van ouderweekenden
- Mei 2008 speltakken voor in de benedenzaal voor het jubileumjaar
- En een wegwijsbord van Scouting Someren
- In 2022 het keuken koffiekastje met een eigen ontwerp beschilderd 30 uurtjes
Kluswerkzaamheden voor de nieuwe aanbouw:
- 2014 ook meegeholpen met de nieuwe aanbouw met de kozijnen en dakramen van de zolder geschilderd 10 uurtjes
- 2014 nieuwe speltak logo’s van bevers, welpen, scouts, explorers, pivo’s, jongerenstam en stam voor bovenzaal en beneden gangpad getekend en geschilderd 115 uur
- Later de nieuwe trap geschuurd en drie keer geschilderd 11 uurtjes
- 2015 benaming en op houten borden voor in de gang en hal 12 uurtjes
- Samen met Linda een zaterdag wat in te halen kamptotems gemaakt
Mijn andere bezigheden die altijd geregeld moeten worden zoals
- Ledenadministratie vanaf de oprichting
- Scoutfits bestellen en regelen
- Nieuwe leiding in het begin begeleiden
- Blokhut reserveren voor overnachting
- Poetsen en schoonhouden van de accommodatie
- Sinterklaas regelen t/m 2014 hierna met alleen Pieten
- Foto`s maken en sorteren
- Programma’s uitwerken en daaruit vele taken op mij nemen
- Er voldoende boodschappen zijn voor weekenden en kampen
- Zorgen dat het materiaal in orde en compleet is
- Ouder informatie opzetten voor ouder bijeenkomsten
- De groepsraad bezoeken
- De vergaderingen van het district bijwonen
- Zitting nemen in commissies (gezamenlijk weekend, ouderweekend feestavond, jubileum etc.)
- Regelmatig kasten opruimen boven en beneden
- Versieringen van thema’s weekenden tot feesten zoals Carnaval, Pasen Sint en Kerst
- Eenmalig versieringen voor 10 jaar- 25 jaar met taart, 30 jaar met taart en feestavond en 35 jaar bevers
- Paashaas regelen en wat erbij komt
- Leef & sportief dagen programma organiseren
- Herinneringen maken ieder jaar voor overvliegers
- Kerstkaarten rondbrengen ieder jaar t/m 2022
- Kerstvieringen met de bevers 2015 2021 2022 en 2024
- Nieuwjaars wens ieder jaar naar alle leden maken met leuke foto
- Verslagen maken voor in ons kwartaalblad ’t Sprokkeltje’ 12 jaar (2009 t/m maart 2021) de eerste was volgens mij in 1990
- Sociaal jaarverslagen schrijven tot heden
- Poetsen van de blokhut met ouders
- Blokhut verhuur één seizoen `22-`23 even overgenomen
- Het aannemen en sleutel regelen, verder regelmatig inspringen voor de verhuur controles tot heden
Corona tijd Door de Coronapandemie een zware lockdown van 8 weken en 6 weken gehad. Hiervoor extra tijd en de beverkasten beneden en boven voor een goede opgeruimd. Materialen op de bovenkasten opnieuw indelen en de opbergruimte op de zolder. De installaties gingen in die tijd gewoon door, maar dan tijdens groepsbijeenkomst. Wij legden dit op video vast, omdat het niet toegestaan was in het bijzijn van ouders. Ook weekenden werden gehouden waarbij de ouders niet mee naar binnen mochten. Hier denkt men niet graag meer aan terug.
Het leden aantal was in maart`21 wel hard gestegen in het corona jaar zelfs 23 bevers erbij! (gemiddeld ligt dit met 15) Ook waren er online groepsraden, dus de communicatie met bestuur en andere speltakken gingen ook gewoon door.
In het voorjaar van 2021 was er voor het eerste een gebrek aan leiding. Wij besloten naar een ander tijdstip te gaan. En vanaf zaterdag 6 mei 2023 draaien wij voortaan met de bevers van 10-12 uur. Om zo elkaar op te vangen in de onderbouw bij gebrek aan genoeg leiding. En vanaf najaar 2023 melde er een derde leidster bij. En zijn er ook nog hulpleiding bijgesprongen. Fijn dat zo’n mooie groep kan blijven bestaan.
Tot Slot Scouting heeft mij zoveel gebracht! De vrijheid, het avontuur, de beleving, de sfeer. Waarbij je zelf ook veel plezier aan beleefd. En natuurlijk een prettige vrijetijdsbesteding voor kinderen om ze naar hun zin te maken. Daar doe je het uiteindelijk voor en met veel enthousiasme. En al die herinneringen aan Scouting roepen al die gevoelens weer op. Ik heb er veel gelachen! En heel veel mensen ontmoet. Zelfvertrouwen, samen werken, creatief zijn, zorgen voor een goede groepssfeer, leuke uitdagende activiteiten bedenken. Geweldige mooie tijd met leuke kinderen, ouders, leiding en bestuur. Het is te bizar voor woorden maar zo ben je 40 keer in een jaar naar de blokhut gefietst. Inmiddels heb ik 1.570 keer groep gedraaid. Gek hè, het ging eigenlijk vanzelfsprekend.
Alle 76 (ex)-bevers van nu die nog steeds bij Scouting Someren lid zijn:
Stefan van Berlo, Johan van Oeffel, Willem van Doorn, Daan van Grimbergen, Linda en Mark Verstappen, Jeroen Vossen, Sjef van Doorn, Ruud Urlus, Anton Lemmens. Geert Lourenssen, Mike Lemmen, Sanneke Kosenbrink, Miriam Verhees- van Eijk, Rudy Weerts, Irma van den Einden- Weerts, Jeroen Weerts, Mariëlle Loomans- Weerts, Rick Michiels, Julia van den Bosch, Astrid Meeuws, Teun Verhees, Maik Maas, Maikel Rietjens, Rens Maas, Maaike en Robin Raijmakers, Gwen Hoeben, Bart van der Veeke, Nina en Tom Kuipers, Kim van Otterdijk, Niels en Bart Verstappen, Fleur en Max Vossen, Ilse Lammers, Koen Derix, Fenna Peters, Romi van Bussel, Lenn en Zoë van Doorn, Thijs en Tim Bukkems, Siem en Pim Janssen, Jens Deelen, Stef Snijders, Lola Meeuws, Bram van de Ven, Koen Linders, Saar en Tygo Vossen, Jakub Bronski, Roos van de Wallen, Kaleigh van Rooij, Rens Nagel, Evi van Wetten, Lynn van Lierop, Nore Verhees, Finn en Levi Maas, Julia Mittmann, Sieb Donkers, Britt van de Voort, Bent de Koning, Niek Aarts, Vayenne van de Burgt, Joep van den Einden, Nanne Verhees, Jasper Huibregtse Bimmel, Fer Matheeuwsen, Dylan van den Brand, Lucas Toonders, Jaysen Buuts en Revi Gutjens
En 22 van de leiding (geen bever) in mijn tijd die nu nog steeds actief zijn:
Willemien Geers, Tanja Kuipers- Bernards, Carlo Bernards, Luciën van Bree, Marcel Kuipers, Bart Loomans, Hein Deelen, Bregje Hoeben- van de Vrande, Elle van den Boomen, Jort Soeteman, Thijs Verhees, Iris van Eijk, Carie Vossen, Daisy Kuipers, Niek Maas, Lonneke en Martijn Swinkels, Maik van Houts, Karlijn Frenken, Corien van Deursen, Soraya Bruyne, en. . .
Ik ben zelf een fanatieke Scout als leidinggevende. Ben vol energie en kan nog goed lichamelijk aan alles meedoen. Na 40 jaren heb ik mijn verantwoordelijke taak nog; maar zachtjes aan worden vele taken overgedragen aan de overige leiding. Een andere generatie zorgen weer voor nieuwe ideeën en andere accenten. Dat is goed voor de vereniging. Al ging ik wel met de tijd mee. Op tijd vernieuwen en niet stil blijven staan.
Vertrouwen in elkaar dat leer je zeker bij Scouting. Ook heb ik de nodige mensenkennis opgedaan. Het lukt mij goed om kwaliteiten van mensen te zien en die vervolgens in te zetten. Verantwoordelijkheid nemen en wat je ook doet, afspraken kom je na. Ik heb nooit de behoefte gehad om te stoppen, wel natuurlijk over nagedacht wanneer. Maar wie weet?
Nu op naar 2030
- Wat gaat de toekomst ons brengen?
- Hoe zal scouting er over een tiental jaren uitzien?
- Hoe gaat het met het ledenaantal en het vinden van voldoende gemotiveerde vrijwilligers?
- Kunnen we ons financiële plaatje in stand houden? Subsidie, acties, contributie?
- Al met al een heleboel vragen. We zien echter met z’n allen de toekomst heel positief tegemoet
Heel veel scoutinggroetjes aan de vrolijke bevertjes, ondeugende welpen, te gekke scouts, fantastische explorers en onwijs gave leiding van Scouting Someren. En als ik wegga valt er nog genoeg te beleven!
Renata Maas- van den Eijnden