Wie wij zijn

De welpen

“Een welp speelt samen met de anderen in de Rimboe hij is eerlijk vriendelijk houd vol en zorgt goed voor de natuur.” Met deze woorden, afkomstig van onze oprichter Baden Powell, wordt de belofte afgenomen welke elk kind moet doen als hij bij de Welpen komt. Dit is dan ook de basis voor de bijeenkomsten welke wij elke zaterdagmorgen houden. Natuurlijk zijn er diverse manieren om bovenstaande doelstellingen te bereiken. Binnen Scouting is er echter voor gekozen om een zo breed mogelijk aanbod aan activiteiten aan te bieden. Zo doen wij sportieve dingen zoals Trefbal, Slagbal, Voetbal, Spons water vuur, Levend stratego, zwemmen etc, Maar ook aan het opdoen van vaardigheden wordt de nodige aandacht besteed. Hierbij moet worden gedacht aan pionieren, kaart en kompas, spoorzoeken, figuurzagen etc. Het milieu en het omgaan met de natuur is natuurlijk ook een belangrijk doelstelling welke wij zeker niet willen vergeten.

Verder is er elk jaar een zomerkamp van 5 dagen in een andere blokhut en zijn er nog 2 of 3 weekenden over het jaar verdeeld.

Basis voor de Welpen is het Jungle boek. Hierin staat het verhaal geschreven van een kind dat samen met de jonge Welpen wordt opgevoed door de Wolven. Leider van de Welpen horde is Akela. Hij leert de Jongen samen met alle andere figuren (zoals Baloe de Beer, Bagheera de Panter, Hatie de olifant, Kaa de slang, Sherekahn de tijger) hoe ze moeten overleven in de Jungle.

Hoewel een aantal activiteiten individueel plaatsvindt, staat het werken in groepen (Nesten) ook centraal. Elke Nest is dan ook voorzien van een hoofd (Gids) en een assistent/ plaatsvervanger (Hulpgids). De “Taak” van hen is er zorg voor te dragen dat de groep tijdens bijvoorbeeld een Nachtspel in de bossen of een potje Levend stratego bij elkaar blijft en overlegt hoe ze verder moeten. Natuurlijk gebeurt dit alles onder het toeziend oog van de leiding.