Nieuw spelaanbod

De Groep: Bevers zijn de jongste jeugdleden. Een gemengde groep jongens en meisjes vanaf 4 jaar.

Iedere zaterdag komen de Bevers van 10.00 tot 12.00 uur bij elkaar. In onze blokhut van Scouting Someren. Gelegen in natuurtheater “De Donck”. Scouting heeft voor deze kinderen een speciaal programma bedacht, in het fantasiedorp met de naam “Hotsjietonia”. Sinds 2010 spelen wij in een nieuw verhaal. Aan de hand van dit thema kunnen allerlei zaken worden verteld en aangeleerd. Bijvoorbeeld via een speurtocht over de natuur, want voor scouting is het buiten leven erg belangrijk. Knutselen, schilderen en kliederen zullen de kinderen ongetwijfeld graag doen. Maar ook actievere zaken komen aan bod, sporten en leuke spelletjes doen. Daarnaast is er ruimte voor expressie, door samen toneel, liedjes en muziek te maken. Ook vrij spelen komt bijna elke zaterdag aanbod. Maar ook lekker niksen moet kunnen. Bij de bevers leren ze te veel om op te noemen. Maar het belangrijkste is toch wel dat de bevers gezamenlijk allerlei scoutingactiviteiten en spelletjes doen, waar ze nog wat van opsteken ook. Terwijl ze een fantastische tijd hebben!

Het verhaal van de bevers heeft als basis het dorp Hotsjietonia. In het dorp wonen heel veel figuren:  Bas Bos, Fleur Kleur, Keet Kleur, Noa, Professor Plof, Rebbel, Rozemarijn, Stanley Stekker, Sterre Stroom en Steven Stroom. De Bevers beleven de verhalen door de ogen van stuiter. Doordat zijn karakter niet duidelijk beschreven wordt, kunnen de bevers zich makkelijk in hem verplaatsen. Stuiter is altijd vrolijk, actief en dol op spelletjes. Hij is voor iedereen een echte vriend en ook altijd erg enthousiast, soms zelfs een beetje té. Hij gaat samen met de Bevers op bezoek bij iedereen in het dorp Hotsjietonia.

De bewoners van dorp Hotsjietonia: Rozemarijn en haar man Professor Plof wonen in het dorp. Professor Plof is een beetje warrig maar kan je wel altijd helpen met het vinden van oplossingen voor je probleem. Hij doet ook altijd experimenten, die soms een beetje gevaarlijk zijn. Rozemarijn kan heel goed koken en is graag in haar tuintje bezig. Ze is soms wel een beetje overbezorgd, zeker als Professor Plof weer rare experimenten doet. Naast deze bewoners wonen Bas Bos en zijn vrouw Rebbel. Bas weet alles van de dieren en de natuur. Rebbel, die dol is op dieren verzorgt vaak de zieke dieren die Bas in het bos vind. Maar Rebbel is ook dol op praten en ze vind het dan ook heel moeilijk om geheimpjes te bewaren. Dan is er nog Stanley Stekker, hij is ontzettend technisch en kan alles maken. Hij vind ook vaak nieuwe dingen uit. Stiekem is hij verliefd op Noa, zij woont ook in Hotsjietonia.

Naast Stanley wonen Sterre en Steven Stroom. Sterre houdt van kamperen en reizen en kan daar ook heel goed over vertellen. Steven is heel goed in het uitzetten van speurtochten. Wel is Steven vaak een beetje bang, hij heeft hoogtevrees en is een beetje bang in het donker, maar samen met anderen durft Steven bijna alles. Sterre en Steven zijn broer en zus en wonen samen op een boot. Ook Keet en Fleur Kleur wonen in Hotsjietonia. Keet is een tiener die dol is op schilderen, ze is altijd vrolijk en ze zit ook altijd een beetje onder de verf. Fleur is de moeder van Keet en zij is ook heel creatief. Ze vertelt altijd verhalen waarvan niemand weet of deze wel waar zijn. Ook maakt ze toneelstukken en naait ze haar eigen kleding. Als laatste woont ook Noa in het dorp, ze maakt graag vrienden en je kunt altijd bij haar terecht als je wilt uitrazen of uithuilen. Je kunt ook altijd op de kussens in haar huis ploffen om een beetje uit te rusten en lekker niks te doen. Zou zij ook verliefd zijn op Stanley?

Programma: Een standaard opkomst begint met het zingen van het openingslied. Daarna begint het programma. Rustige spelletjes worden afgewisseld met drukke spelletjes en zo nu en dan wordt er geknutseld. In ons grote lokaal is er voldoende ruimte voor de bevers om zich vrij te bewegen en om al hun energie kwijt te kunnen. Met mooi weer gaan we altijd naar buiten en zijn de bevers vaak in de bossen te vinden.Halverwege de opkomst wordt een rust moment ingelast waarin de kinderen te drinken krijgen en ooit voorgelezen wordt door een leiding. Eens in de zoveel tijd komt een bewoner uit het dorp op bezoek zoals bv. Sterre Stroom of Fleur Kleur. De opkomst zal dan helemaal in het teken staan van de eigenschappen die deze bezoeker heeft. De opkomst wordt afgesloten met het sluitingslied.

Opening en Sluiting: Om de opkomst te openen zingen de bevers een speciaal openingslied. Ditzelfde wordt gedaan aan het einde van de opkomst wanneer de sluiting plaatsvindt.

Het openingslied is:

Wij zijn de bevers en zingen dit lied                 (lopen in de kring, handen vast)

Het liefst lekker hard                                      (stil staan en ‘hard’ hard roepen)

Anders hoor je het niet                                  (hand achter de oor)

We gaan samen spelen                                   (linkerarm omhoog)

Dat doen we zo graag                                    (rechterarm omhoog)

Want wat we gaan doen                                (handen in de lucht vastpakken)

Doen we samen vandaag                               (buiging maken)

Ik dans en ik spring ik stuiter en ik zing           (4 x springen)

Wij zijn de bevers en zingen dit lied                (lopen in de kring, handen vast)

Het liefst lekker hard                                      (stil staan en ‘hard’ hard roepen)

Anders hoor je het niet                                   (hand achter de oor)

We gaan samen spelen                                   (linkerarm omhoog)

Dat vinden we fijn                                           (rechterarm omhoog)

Wat is het toch leuk                                        (handen in de lucht vastpakken)

om een bever te zijn!                                      (buiging maken)

Het sluitingslied gaat zo:

Wij zijn de bevers en zingen dit lied                  (lopen in de kring, handen vast)

Het liefst lekker hard                                        (stil staan en ‘hard’ hard roepen)

Anders hoor je het niet                                     (hand achter de oor)

Maar nu zijn we klaar                                       (2 armen omhoog)

Tot de volgende keer                                       (zwaaien)

Dan zien we elkaar                                          (hand boven ogen en kijken)

En dan zingen we weer                                    ???

Ik dans en spring ik stuiter en ik zing                (4x springen)

Wij zijn de bevers en zingen dit lied                  (lopen in de kring, handen vast)

Het liefst lekker hard                                        (stil staan en ‘hard’ hard roepen)

Anders hoor je het niet                                    (hand achter de oor)

Maar nu zijn we klaar                                      (2 armen omhoog)

Tot de volgende keer                                      (zwaaien)

Dan zien we elkaar                                         (hand boven ogen en kijken)

En dan spelen we weer                                    (???)